Balonul de Aur se acordă din 1956. Este pentru prima oară în istoria acestui trofeu când este câştigat de un jucător care în an cu Mondialul nu devine campion mondial. Balonul de Aur s-a transformat într-un trofeu „open“ în 1995, de când a putut fi câştigat şi de non-europeni care jucau în Europa, în acel an triumfând liberianul Weah. Înainte de 1995, Balonul de Aur a mai fost obţinut de jucători care nu erau campioni mondiali într-un an cu Mondial, dar atunci titlul suprem era câştigat de echipe din afara Europei, care nu puteau da jucători pentru Balonul de Aur.
Însă pentru echipe există titlul mondial sau trofeul Ligii Campionilor. Balonul de Aur este pentru individualităţi. Messi a marcat 60 de goluri în 62 de meciuri jucate cu Barcelona în 2010. Uluitor. E adevărat că Messi a dezamăgit la Cupa Mondială, dar cred că şi Xavi sau Iniesta, dacă erau scoşi din echipa Spaniei şi puşi în acea echipă a Argentinei, n-ar fi putut inspira un destin mai strălucitor acelei selecţionate strâmbe a lui Maradona. Cred că Xavi şi Iniesta sunt doi jucători formidabili, dar nu vor fi niciodată genii cu forţa de seducţie a lui Cruyff, Platini, Ronaldo sau Zidane. Bine, Balonul de Aur a fost câştigat şi de Belanov… Însă, probabil că FIFA a dorit ca primul trofeu de după unificarea celor două mari distincţii, Balonul de Aur şi FIFA World Player, să fie decernat unui jucător din clasa Magilor. Aşa cum tinde să devină Messi.
Nu cred că un trofeu individual trebuie să fie susţinut neapărat de trofee obţinute cu echipa. Balaci şi Dobrin au câştigat împreună tot atâtea titluri de campioni cât „Tibi Csik nu ştie nimic“. Bogdan Stancu a terminat cu Steaua în vară pe 4, iar în iarnă pe 7 în 2010, dar nu văd ca poziţia lui de cel mai bun jucător din Liga I în anul trecut să fie contestată.
Messi îmi va aduce întotdeauna aminte de ce însemna în copilărie bucuria fotbalului în stare pură.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu